• נוסח והגייה

נוסח והגייה במנהג בית כנסת - שאלת המשך...

הרה"ג דוב ליאור

ז אדר תשע"ב
שאלה
לכבוד כבוד הרה"ג דוב ליאור שליט"א בהמשך לתשובות של כבוד הרב, הייתי עד, לא פעם ולא פעמיים, שנכנס לבית כנסת כלשהו אדם שאומר שיש לו חיוב (אבל בתוך שנתו) והוא מעוניין להיות שליח ציבור בבית כנסת שמתפללים בנוסח ששונה מהנוסח שמתפללים באותו בית הכנסת, ו/או בהגיה ששונה מההגייה שנהוגה באותו בית כנסת. 1. מה אמורים לעשות ציבור המתפללים במצב זה, האם לאפשר לאותו בעל חיוב להיות שליח ציבור או להסביר לאותו בעל חיוב שמכיוון שבבית הכנסת הנ"ל מתפללים בנוסח אחר ו/או הגייה אחרת הוא לא יכול להיות שליח ציבור באותו בית הכנסת? 2. מה אמורים לעשות אם אותו בעל חיוב ניגש לתיבה על דעת עצמו, ומחליט שהוא השליח ציבור? 3. האם אפשר להוציא הודעה לבתי כנסת או לפרסם הודעה לציבור בעניינים אלו, כדי שכל הציבור וגם בעלי החיוב ידעו איך לנהוג במצבים אלו?
תשובה
בית הכנסת צריך לומר שאצלנו מתפללים בנוסח כזה. הוא לא יכול לכוף את מנהגו עליהם.