• שבת ומועדים
  • ספר ויקרא

איך משה הראה לכל העם חיות שבים

הרב רפאל וסרטיל

ה תמוז תשע"ב
שאלה
יש לי כמה שאלות ואני רוצה לדעת מה שאתם יודעים על הנושא הזה. רש"י בויקרא יב, א ב"בזאת החיה", לימד אותנו שמשה רבינו ע"ה היה אוחז בחיה ומראה אותה לישראל "זאת תאכלו וזאת לא תאכלו". (א) איך משה רבינו מצא כל החיות האלו במדבר? יש מהם שלא רק לא חיים במדבר אלא חיים בים. (ב) איך הראה אותן (ר"ל החיות, הבהמות) להם. (ר"ל לכל העם?
תשובה
לשואל שלום, שמחתי לראות את שאלתך, כיון ששאלה זו העסיקה גם את סבי מורי ר' אשר וסרטיל זצ"ל בספרו "ברכת אשר". סבי מעיר כי מקור דברי רש"י אלו הוא במדרש ההלכה על ספר ויקרא "תורת כהנים", אך במסכת חולין (מב ע"א) באה דרשה זו בשינוי קל, וכך דרשו שם: מלמד שתפס הקב"ה וכו'. לפי דרשה זו מובן שסרו שתי השאלות. ואולי ניתן לומר שגם לפי תורת כהנים תפס הקב"ה והראה בעזרת משה. בברכה נאמנה