שמה של ארץ ישראל

הרב רפאל וסרטיל

א סיון תשע"ב
שאלה
מדוע הקב"ה לא אמר לנו את שמה של הארץ העתידית שאנו אמורים לנחול עם יציאתנו ממצרים?
תשובה
שלום וברכה, בדומה לזה מוצאים אנו כבר בציווי הראשון "לך לך מארצך... אל הארץ אשר אראך", שאין איזכור של ארץ הייעד, ושם הטעימו חז"ל ואמרו (בראשית רבה לט, ט): "אמר רבי יוחנן "לך לך מארצך " וכו', ולמה לא גילה לו? כדי לחבבה בעיניו וליתן לו שכר על כל פסיעה ופסיעה". נמצא ששתי סיבות יש לדבר: (א) ככל שהדבר נסתר יותר כך התשוקה לגלותו גדלה וממילא גם חביבותו. (ב) כשהיעד מפורש, הרי שמילוי אחר ציווי ה' יבוא רק עם ההגעה ליעד, אך כשאין יעד מוגדר, כל התקדמות היא מילוי חדש אחר דבר ה' ועל כל פסיעה ופסיעה מקבלים שכר. ברכה רבה,