• הפגישות ומה שמסביב

הוא אמר לי בפגישה שאני נראית מאוד יפה

הרב ש. יוסף וייצן

י"ח אב תשע"ב
שאלה
שלום, אני יוצאת בשידוך עם בחור דתי טוב וירא שמים והפגישות איתו התקדמו ממש טוב. עד שבפגישה שישית הוא אמר לי שאני נראית מאוד יפה. אני לא יודעת איך להתיחס לזה, האם זה צנוע לבחור לומר כזה דבר לבחורה וגם איפה הגבול לשמירת עיינים בשידוכים. וגם הרי בחורה כשיוצאת לפגישות, היא בכוונה מתקשטת ומתלבשת יפה כדי להיראות יפה בעיני של הבחור ואז יוצא שהיא מחטיאה את הבחור. כל הנושא הזה ממש לא ברור לי ואני לא יודעת איך להגיב.
תשובה
שלום רב: ההרגשה שלך שהדיבור על היופי החיצוני יש בו מיעוט צניעות היא הרגשה טהורה שראויה לך. עצם ההתעסקות ביופי אין בו חוסר צניעות אם הדבר נעשה בצורה הוגנת. חז"ל אומרים אין אישה אלא ליופי. כוונתם שיש כוח באישה לגרום לכך שהחיים לא ישארו רק בפנים אלא הנשים ניחנו בכישרון להביא את החיים גם בעטיפה נאה ויפה. היופי החיצוני הוא יכול להיות ביטוי שלמות שמתגלה בפנים ובחוץ. הבחור שאת יוצאת איתו ודאי שצריך גם לשים לב ליופי שלך. חז"ל אומרים שאסור לאדם לקדש אישה עד שיראנה שמא תתגנה בעניו. אין כוונת חז"ל שבחור יעשה מבחן יופי לאישה שעומד לקחת לאישה. אולם ראוי שהבחור ירגיש שגם הצדדים החיצוניים מתיישבים אצלו על הלב. אני מסכים שלא ראוי לדבר על כך. זה צריך להיות דבר שמדברים עליו רק לאחר החתונה. [גם שם יש מעלות עליונות של צדיקים עליונים שאפילו לאחר החתונה אינם מכירים ביופי של נשותיהם. כך אמרו חכמים על אברהם אבינו שלא הכיר ביופי של שרה עד שירד עימה למצרים. אולם אלו מדרגות שאין לנו השגה בהם] אולם את צריכה לדעת שהיום הדור מאד מבולבל בנושאים אלו. גם אצל אנשים יראי שמים המושגים של הצניעות לא מבוררים. פעמים חושבים שדווקא הדוגריות הזרימה והפתיחות ראויה וקדושה גם בשלב ההכרות. אין זה מעיד שהבחור לא במדרגה רוחנית. יתכן שהבחור רצה שתרגישי טוב ולכן אמר לך שאת יפה. כך ראוי להתנהג באמת לאחר החתונה. אם הדיבורים האלו יחזרו את יכולה לשוחח עימו על נושא זה. את יכולה לומר לו שאת שמחה שאת מוצאת חן בעיניו אולם את מעדיפה שאת כל המחמאות על הדברים החיצוניים תשמרו רק לשלב של אחר החתונה. בנוגע לשאלתך האם את צריכה להתלבש יפה לפגישות. ודאי שאת צריכה להתלבש יפה. אבל יפה זה גם צנוע. כל עוד שהפגישות הם לצורך קשר רציני לא מדובר על חטא אלא להיפך על מצווה. כל טוב ובהצלחה