• תורה, מחשבה ומוסר
  • רב ותלמיד

כיצד בוחרים פוסק הלכה

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ד שבט תשע"ג
שאלה
שלום כבוד הרב, א.מהם הקריטריונים לבחירת פוסק הלכה ללכת לפיו ? הסוגיה הזאת מאד קשה ומעורפלת בשבילי.לפי מה בוחרים ? ב.האם דבקים בכל הלכותיו של הרב לאחר שבוחרים ללכת לפי פסקיו וספריו ? ג.האם קו הלכתי של חומרה יחסית לפוסקים אחרים כאשר הדבר לפחות עדיין לא מתאים ברמה הזאת לאדם הוא קריטריון לאי בחירתו כפוסק של אותו אדם ? ד.מה עושים במצב שהולכים אחר פוסק שעדיין לא פרסם או לא פורסמו כל ספרי ההלכה שלו בכל תחומי ההלכה.האם הולכים לפי פוסק אחר בתחומים אלו עד שיוציא את כל ספריו ויהיה ניתן ללכת לפיו גם בנושאים אלו ? תודה רבה.
תשובה
שלום רב, אין לנו כללים לדרך של בחירת רב. נראה שבחירת הרב צריכה להיות קשורה לכך שאתה רואה בו את התורה שהיא הכי מאירה לך את החיים לעבודת ה', לקרבת ה' ולכל המידות הנעלות. זה כלול בדברי חז"ל אם דומה לך הרב כמלאך ה' ", הכוונה היא שצריך לבחור רב שאתה רואה בו איש אשכולות איש אמת איש מלא חיות ושמחה. התורה שמכוחה תקבל פסקי הלכה היא תורה שיכולה לגאול ולרומם את המציאות. אין מניעה מלבחור רב שאתה יודע שהוא בדרך כלל מקל יותר ולא הולך דווקא לחומרה אולם אי אפשר לבחור רב לפי הזמנה. כלומר, אי אפשר לבחור רב שמקל בנושא זה ולבחור רב שמקל בנושא אחר, וכך לחפש את הרבנים שמקילים בכל שאלה ושאלה. אין חיוב לבחור רב לכל הנושאים שבעולם. יתכן שיש נושאים שהרב שאתה בוחר הוא לא מומחה להם ואתה מעדיף לבחור רב שהוא מומחה יותר. כך גם יתכן שתבחר רב אחד לנושאי אגדה ורב שני לנושאי הלכה ורב שלישי בנושאי מידות ודרך ארץ. גם אם רב לא פירסם פסקים בכל נושאי ההלכה ניתן ללכת לפי פסקיו במה שכבר פירסם. כל טוב