• אכילה מחוץ לבית

כשרות ללא תעודה

הרבנות הראשית לישראל

כ"ז טבת תשע"ג
שאלה
יש לנו קונדיטוריה בשכונה. בעל הקונדיטוריה מוכר בשכונה וירא שמיים, ותושבי השכונה בעצם כבר לא מבררים לגבי התעודה (משום שכבר ביררו פעם אחת, והם "מכירים" אותו). לאחרונה תושב "חדש" בשכונה הסב את תשומת ליבי שלמקום כבר אין תעודת כשרות (מפני שהוא חדש הוא בירר, וגילה שתוקפה פג לפני 3 חודשים). יכול להיות שבעל הבית החליט לחסוך, או שסתם הוא קלט שאף אחד כבר לא שואל על זה וכולם מכירים אותו, אבל אותו חבר שלי טוען שהוא כבר בא אליו פעמיים בהפרש של שבועיים-שלוש והוא "מורח" אותו (מדובר בתעודה שפג תוקפה באלול-תשרי בערך). אני מניח שאסור לקנות בחנות למרות שאנו מכירים את בעל הבית והכל (נכון? אני לא טועה או משהו כזה, כן?). אבל הבעיה היא שגילינו על כך לאחר שקנינו מגש בורקסים, ותהינו מה דין הבורקסים. ז"א אין לנו בעיה כלכלית לזרוק אותם, אבל תהינו האם מדובר ב"בל-תשחית", כי אחרי הכל אם היינו מתארחים אצל המוכר בבית - היינו סומכים עליו, ולא מדובר על מישהו שאינינו מכירים כלל. תודה רבה.
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה, בדיעבד, לאכול ולא לזרוק לא לקנות עוד עד שתהיה תעודה. בברכה, הרב חגי בר גיורא