• שבת ומועדים
  • ברירה

בדיקת דם בשבת

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד שבט תשע"ג
שאלה
ב"ה כבוד הרב שלום, 1) האם מותר למדוד בשבת דברים? רוטב, למשל, כדי לדעת את הכמות המתאימה כדי לשים בסלט וכדומה? האם רק בכוס רגילה או גם עם כוס שיש בה סרגל מדידה? האם צריך שינוי וכו’? 2) אדם שצריך לעשות כל יום בדיקת דם ע"י מכשיר שמוציא מעט דם מהאצבע (וקיבל היתר מרב) - האם מותר לחברו לטלטל את המכשיר כדי להושיט לו (שהרי בשביל אחרים זה מוקצה)? תודה,
תשובה
1. חז"ל אסרו סתם מדידה משום שזה שייך למקח וממכר. לצורך אכילה זה יהיה מותר, גם בכוס מדידה. 2. הותרה מלאכה שנעשית לצורך החולה, גם אם החולה לא עושה אותה בעצמו. ולכן זה יהיה מותר.