• השבת אבידה

משקולות שנמצאו בחדר מסוים בישיבה

כולל דיינות בית אל

י"א אייר תשע"ג
שאלה
שלום אני תלמיד ישיבת הסדר בשיעור ה’. כשהייתי בשיעורים א’ ב’ היו תלמידים שהיו מביאים משקולות לישיבה (לרוב אלו היו תלמידים מהשיעורים הגבוהים). לאחר מכן התגייסתי לצבא בשיעור ב’ לשנה וארבע. אחרי שחזרתי מהצבא לישיבה בשיעור ד’ נכנסתי לאחד החדרים בישיבה (שבאותו זמן לא היו תלמידים באותו חדר, כנראה שזה היה חדר שפינו אותו או שהתלמידים שם סיימו שיעור ה’ ועזבו את הישיבה). ובאותו חדר מצאתי באחד הארונות ארבעה צלחות של משקולות. שאלתי את האחראי חדרים והוא לא ידע של מי הם (כי הוא היה חדש באותו זמן). אז לקחתי אותם לחדר שלי, ואז כשפתחו חדר כושר בישיבה שמתי אותם בחדר כושר. אך בתחילת השנה הזו סגרו את החדר כושר אז עכשיו המשקולות האלו נמצאות אצלי בחדר שבישיבה. הסבירות אומרת שהם כנראה שייכות לאחד התלמידים שכבר עזב את הישיבה, והוא פשוט השאיר אותם או שכח אותם. אין לי מושג בדיוק מי הוא. יש לציין שאין עליהם סימן מיוחד. שאלתי היא האם מותר לי לקחת אותם לבית שלי? אם לא, אז מה לעשות איתם? תודה רבה.
תשובה
הינך צריך לשמור עליהם בביתך עד שיבוא המוצא. נימוק: הגמ' בב"מ כו. אומרת שבאכסניה שהיו כמה דיירים והלכו אנו מניחים שחפץ שנמצא שייך לאחרון (על פי הסבר רש"י). במקרה שלך ייתכן שהרמת את המשקולות לפני שהבעלים האחרון יתייאש, ולכן גם אם יתייאש לאחר מכן זה לא יעזור (ע"פ פשט גמ' וכך כותב הרמב"ן במלחמות). ונפסק לגבי סימן, שהמניין נחשב סימן (4 משקולות) וכן המקום שמצאת בתוך הארון נחשב סימן. הרב נוחם בלס