• משפט אזרחי (ערכאות)

תשלום על יום עבודה בתביעה

הרה"ג דוב ליאור

כ"ז ניסן תשע"ג
שאלה
בס"ד לכבוד הרב שלום וברכה. לפני שנתים פגע בנו רכב בזמן חניה וגרם נזק של אלפי שקלים לרכב. מכיוון שבעל הרכב לא היה מוכן להודות נזקקנו ללכת לדין בערכאות (לא היה שום אפשרות לדבר עם התובע על הליכה לדין תורה). בשל המצב שנוצר נזקקנו להביא עדים. בית המשפט חייב את הנתבע להוסיף גם הוצאות משפטיות על ביטול יום עבודה לעדים ולנו בסכום של 600 ש"ח. הנתבע שילם את הסכום הבסיסי אולם את 600 הש"ח הוא לא שילם. רציתי לדעת, האם מותר לי לפנות אליו ולבקש את הכסף או שמכיוון שבדיני ממונות של תורה אין חיוב על ביטול יום עבודה גם כאן הנתבע לא יתחייב, או שמא מכח דינא דמלכות ניתן לחייב אותו גם על תשלום זה? עוד רציתי לדעת מה דעת הרב על ממדים שונים של סכום החיוב, האם ניתן לחייב סכום גדול יותר בגלל שינוי המדד (ראיתי שלגבי ריביות הרב אוסר לקחת, ורציתי לדעת האם גם כאן הדברים נוגעים לדין ריבית)? תודה רבה לכבוד הרה"ג.
תשובה
בדיני שמיים אדם מתחייב על גרמא (כביטול יום עבודה). אם החוק מחייב בדיני שמיים מותר לגבות זאת.