• שבת ומועדים
  • צאת שבת והבדלה

זמני יציאת שבת המדוייקים

רבנים שונים

א תמוז תשע"ג
שאלה
שלום רב! לעיתים קרובות יוצא לי לעשות את השבת בעיר אשר איני מתגורר בה, ויוצא לי להתפלל בבית כנסת מסויים, אשר שליח הציבור שלו קובע את זמן תפילת ערבית של מוצ"ש ע"פ זמנים אשר מפורסמים בלוח שנה שמחולק לבתי כנסת בעיר ע"י ישיבה בעיר. הבעיה היא שישנם לוחות נוספים שמפרסמים זמנים אחרים לגמרי, לעיתים בהפרשים של 10 דקות (קריטיים) מבחינת יציאת שבת. למשל השבת, פרשת קורח בלוח שהם משתמשים בו כתוב היה כי השבת נכנסת ב19:24 ויוצאת ב20:18 (לא הגיוני כי היום מתארך בתקופה זו) לוחות אחרים, כולל עיתונים חילוניים ודתיים פירסמו כי בעיר זו השבת יוצאת ב20:26. שאלתי את שליח הציבור למה הוא משתמש תמיד בלוח המקל בעניין זמני יציאת שבת, ומבדיל בעצם ממש בדקה בה יוצאת שבת? לטענתו, מן הדין, ברגע צאת הכוכבים, זהו סיום היום, וחכמים אשר כתבו את הלוח בו הוא משתמש, לקחו זאת בחשבון. האם ניתן להאמין לתשובתו? ב. מהו הלוח\ עיתון\ אתר האמין ביותר לפרסום זמני כניסת ויציאת השבת? תודה מראש.
תשובה
א. לא מדוייק. יש שתי עניינים לחישוב יציאת השבת. האחד, תוספת שבת. יש להוסיף מעט מהחול על הקודש. לצורך זה מספיק דקות בודדות. השני, חישוב יציאת הכוכבים. יש כמה שיטות חישובי יציאת הכוכבים. לגבי תפילת ערבית, מחשבים כדעות המקלות. אולם לגבי יציאת השבת, שזה חשש דאורייתא, רוצים להחמיר גם כדעות שחישוב הזמנים הוא אסטרונומי ולכן מחשבים את זמן יציאת שבת על פיהם, וזה באזור 12-13 דקות לאחר צאת הכוכבים הרגיל (תלוי בעונות השנה). ב. באתר ישבו הרבה על תיכנון לוח מדוייק לפי מקומות שונים בארץ ובעולם והתייעצו עם רבנים המבינים בתחום. אני מצרף לך קישור ללוח השנה הנמצא באתר: //www.yeshiva.org.il/calendar/. בברכת התורה, WWW.Yeshiva.org.il