• שבת ומועדים
  • צאת שבת והבדלה

קידוש והבדלה על תה או קפה

כולל הלכה בית אל

י"ד אב תשע"ה
שאלה
שלום וברכה, אם אין יין לקדש עליו בשבת או להבדלה במוצאי שבת האם מותר לקדש או להבדיל על תה או על קפה טורקי?
תשובה
בס"ד ככלל, עדיף לקדש על יין, וי"א שאף בהבדלה. כשאין יין, הדין כדלהלן: בקידוש הלילה אין לקדש על "חמר מדינה", אלא על פת. ובקידוש היום והבדלה אפשר לקדש על חמר מדינה. בהגדרת חמר מדינה רבו הדיונים, י"א שדווקא על משקה אלכוהולי כוויסקי או ליקר אפשר לקדש ולהבדיל, וי"א שאף משקה חשוב שמכבדים בו אורחים או קובעים עליו סעודה כדוגמת קפה או תה, אפשר לקדש ולהבדיל. למסקנה, הרוצה לקדש ביום או להבדיל על קפה או תה יכול. והמחמיר לבקש יין מהשכנים או לקדש על משקה אלכוהולי - תבוא עליו ברכה (אבל בלילה כאמור, אין לקדש אלא רק על פת אם אין לו יין). בברכה, הרב שלמה בורנשטין