• שאלות כלליות בברכות

ברכות שונות ובים

הרב יצחק בן יוסף

כ"ח אב תשע"ג
שאלה
שלום הרב! יש לי כמה שאלות בנושא ברכות: 1) ברכה על פיצה- כבר כמה פעמים שאני שומעת כל פעם משהו אחר על ברכת הפיצה רציתי לדעת, אני ספרדייה מה הברכה על פיצה? אם כתוב בפירוש שהפיצה היא המוציא ואני אוכלת כמות קטנה האם עדיין אני צריכה ליטול ידיים? או שלספרדים זה מזונות (נורא מבלבל אותי כל העניין! ואנ כל פעם עושה טעויות) מה בדיוק הכמות שאני צריכה לאכול כדי ליטול ידיים על פיצה? 2) אני אוכלת למשל יוגורט ובירכתי שהכול ופתאום אני רוצה לשתות מים או כל דבר אחר שברכתו שהכול, ולא התכוונתי לאכול מאותו המאכל, האם עדיין אני צריכה לברך שהכול? 3) יש לי בקבוק מים שאני שותה ממנו כל היום ולפעמים אני עוברת ממקום למקום, הולכת חוזרת, האם בכל פעם צריך לברך שהכול על המים? ו 4) מה הברכה על וופל? ועל פסק זמן? 5) כשאני נמצאת בים או בריכה האם עליי להתלבש כדי לברך ? והאם אפשר ליטול ידיים מהמים בים? ומה לעשות כשאני צריכה לברך אשר יצר? 6) האם בבוקר לפני התפילה מותר לעשות מלאכות קלות כגון לתלות כביסה, לסדר את החדר?
תשובה
1. פיצה מברכים המוציא כדין לחם לכול העדות (אם לשים בעיסה עם חלב במקום מים הדין עשוי להשתנות) צריך ליטול ידיים בכול כמות וכמו בלחם שאוכלים שיעור כביצה (בוודאי יש במשולש פיצה) יש לברך על נטילת הידיים. 2.תכווני תמיד שכול ברכה שאת מברכת יפטור את מה שיתחשק לך לאכול בהמשך באותו מקום . 3.כאשר את במקום אחד והבקבוק לפניך הנך יוצאת בברכה הראשונה הלכת למקום אחר תברכי שנית גם אם חזרת למקום הראשון. 4. בורא מיני מזונות - כול שיש בו קמח על מנת להשביע נחשב עיקר ולא משנה כמות הקמח , בשונה מקמח כציפוי לשניצל שהוא נועד להדביק הביצה מברכים שהכול. 5. מותר לברך עם בגד ים. 6.עדיף לאחר ברכות השחר. כיוון שמעיקר הדין אישה חייבת בתפילה אחת ביום ולאו דווקא שחרית.