• שאלות כלליות

לשים כסף במדחן כשפקח מגיע- המשך

הרה"ג יעקב אריאל

כ מרחשון תשע"ד
שאלה
מדוע אין זו אבידה מדעת? הרי היה על החבר לשים לב שהכסף שהוא שם לא מספיק. ועוד- האם אין כאן מסייע ידי עוברי עבירה- שהרי העיריה קבעה שהחניה במקום זה הינה בתשלום- והחבר חונה שם בלי לשלם (כשהמדחן מראה אפס- זה אומר שיכול להיות גם שלא שולם כלום בכלל!)
תשובה
יש להבחין בין שני מצבים: א. אדם שילם אך הזמן עבר- זו לא אבדה מדעת כי הוא לא שם לב שהזמן עבר וגם לא התכוון לגזול, לכן מצות השבת אבדה למנוע את הקנס ולשלם במקומו. ב. אדם לא התכוון לשלם- הוא גזלן והלכך הלעיטהו לרשע ואין מצוה להצילו מן הקנס.