• שבת ומועדים
  • תעניות

עשרה בטבת ביום שישי

הרב יצחק בן יוסף

ט טבת תשע"ד
שאלה
בס"ד שלום הרב, בנוגע לעשרה בטבת שחל השנה ביום שישי. א. האם עדיפה מנחה קטנה שבה יש נשיאת כפיים או מנחה גדולה שבכך ניתן לקבל זמן תוספת שבת רב יותר ומקסימום להגיע לברכת כוהנים אחרי שכבר התפללתי? ב. האם אפשר לקבל תוספת שבת (לכל דבר) ואח"כ לעלות לדוכן, כי יש דעות שמי שקיבל שבת אינו יכול לחזור ולהתפלל מנחה אם שכח יעלה ויבוא בר"ח או כל תוספת אחרת מעכבת? ג. האם אפשרי לשיר את שלום עליכם ואשת חיל לאחר הקידוש בהנחה שיש מסובים שקשה עליהם הצום? ד. האם מעוברת פטורה מהצום (הכוונה לצומות הקלים) באופן מוחלט או רק כשהיא מרגישה חלשה? תודה רבה ושנזכה לראות בנחמת ירושלים.
תשובה
1.עדיף מנחה קטנה במיוחד שהנך כהן. 2. תפילת מנחה צריכה להסתיים לפני שקיעת החמה , תוספת שבת מספיק אפילו 2 דקות טרם השקיעה .וטוב לקבל שבת בפה ובכך מקיימים את מצוות התוספת. 3. אם יש קושי אפשר . 4. נשים מעוברות או מניקות (שנתיים לאחר לידה אף שבפועל אינם מניקות) פטורות מהצום לחלוטין.