• פירות שביעית

תחילת תוקף שנת שמיטה תשע"ה

מכון התורה והארץ

כ"ב טבת תשע"ד
שאלה
שלום הרב אני ואחי לומדים עכשיו מעט מהלכות שמיטה. עלתה לנו שאלה שאיננו מצליחים לענות עליה: עבור פירות האילן- מתי מתחילה שנת השמיטה- האם בראש השנה תשע"ה או שאולי בט"ו בשבט? בביתנו ישנם עצי הדר החונטים בסביבות אלול, ומבשילים בסביבות טבת. מתי שנת השמיטה עבורם? כמו כן- פירות החונטים בסוף החורף ומבשילים בקיץ (מנגו/ענבים למשל)- מה ההלכה עבורם?
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' אשריכם. אנו פוסקים להלכה שלגבי שביעית הזמן הקובע הוא ראש השנה א' תשרי תשע"ה, וכל עץ שיחנוט לאחר מכן הוא קדוש בקדושת שביעית. אמנם דעת השל"ה ויש אומרים שגם הראב"ד היא שהולכים לפי טו בשבט, אבל העולם נוהג כדעת הרמב"ם. להלכה אנו פוסקים שהדרים שיניבו בחורף תשע"ה לא יהיו של שביעית, כיוון שהחנטה בשישית. אבל הדרים של שנת תשע"ו יהיו קדושים בקדושת שביעית. דעת הגר"מ אליהו זצ"ל הייתה להחמיר שנתיים בפרי הדר. מנגו ענבים בסוף תשע"ה יהיו קדושים בקדושת שביעית. עלו והצליחו בלימודכם בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום אשקלון