• שבת ומועדים
  • הנאה ממעשה שבת

אירוח בתשלום בערבי שישי לארוחת ערב שבת

הרב דוד חי הכהן

י"ח שבט תשע"ד
שאלה
שלום רב, אני מתחיל בקרוב להתחיל ולארח אורחים שונים אצלי בבית בערבי השבת לארוחת שישי כל שבועיים. המטרה היא להתחיל ולקבל הכנסה נוספת בכל חודש. האם ישנן אילו שהן הגבלות שונות שאני צריך לשים אליהן לב? חשוב להדגיש את הנקודות הבאות: 1. כל הבישולים וההכנות יתבצעו כמובן לפני כניסת השבת. 2. חלק מהאורחים יהיו דתיים שומרי שבת שיגיעו לפני כניסת השבת וחלקם חילונים שיגיעו כשעה לאחר כניסת השבת (אין לי אפשרות להכריח אנשים לא דתיים להגיע לביתי לפני כניסת השבת). 3. אני עובד על מנגנון גבייה של כסף לפני השבת כדי שגם האורחים הדתיים וגם האורחים החילונים ישלמו לפני השבת ולא תהיה עבירה בעת התשלום. 4. האורחים שמגיעים להתארח בביתי לארוחות שישי משלמים בסופו של דבר על הזמן שהשקעתי בהכנת המזון ועל חומרי הגלם. 5. במהלך ארוחת השישי אנו נערוך סדר קבלת שבת וקידוש כמיטב המסורת. חשבתי על זה שבבתי מלון יש מנגנון של תשלום עבור השהות והארוחות בסופי השבוע. והתשלום הוא עבור כלל השירותים שהתקבלו במהלך השבת... איך המנגנון הזה עובד? והאם יש קשר בינו לבין הפרוצדורה שאני עובד עליה כרגע? בתודה מראש, דוד.
תשובה
אין בזה בעיה הלכתית כיון שאתה שומר על הכללים והסייגים שכתבת ובכל אופן תשתמש בהזדמנות שבאה לידך לעשות חסד עם אנשים גם במאור פנים ובכבוד, וגם ע"י קידוש ודברי תורה שיעשירו אותם רוחנית.