• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

שמונה פסוקים אחרונים

הרב רפאל וסרטיל

י"ד סיון תשע"ד
שאלה
תודה לכבוד הרב על תשובותיך לשאלותי, אך יש לי רק שאלה אחת, והיא, שלמ"ד יהושע כתב 8 פסוקים שבתורה, מה זה משנה? הרי הכל מפי הגבורה! אז גם משה יכל לכותבם וזה לא אמור לשנות גם אם יהושע כתב אותם כי זה אותם פסוקים מפי הגבורה ורק משה (או יהושע) כתב אותם בפועל כסופר המעתיק מספר אחת למשנהו. אז מה כ"כ עניין במי כתב את השמונה פסוקים האחרונים? ועוד שאלה יש לי לגבי פירוש הביטוי "והכנעני אז בארץ", מאי משמע? כי הרי הכנעני היו גם בימי אברהם וגם בימי משה ויהושע בארץ ישראל אז מאי משמע "אז"?
תשובה
לשואל שלום, למאן דאמר שיהושע כתב שמונה פסוקים אחרונים שבתורה, בפשטות הסברא היא שלא מסתבר שהקב"ה הכתיב למשה רבנו את הפסוקים המספרים על מותו. לגבי הפסוק "והכנעני אז בארץ", משמעות הדבר היא שבשעה שאברהם הגיע לחבל הארץ שבין מקום שכם לאלון מורה, באותה שעה ממש בא הכנעני ובקש לכבוש את ארץ שכם. בברכה נאמנה