• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

חלוקת התנ"ך לתורה, נביאים וכתובים

הרב ש. יוסף וייצן

ט"ו סיון תשע"א
שאלה
בס"ד מה ההבדל בין נביאים לכתובים? מה ההגדרה של כל חלק שגרמה לשים חלק מהספרים בכתובים וחלק בנביאים. השאלה מתחדדת לאור העובדה שהיו נביאים שכתבו ספרים שאחד נכנס לנביאים והאחר לכתובים (למשל: ספר ירמיהו ואיכה שנכתבו שניהם ע"י ירמיהו). אודה על מקורות לתשובה. תודה רבה
תשובה
מדובר על שתי מדרגות של גילוי ה' בעולם. הקב"ה מתגלה דרך התגלות נבואית, שהינה ציורים אלוקיים שהם מופיעים אצל האדם. הנביא נשלח לומר את דבר ה'. לעומת זאת בכתובים לא מדובר על מדרגת נבואה אלא על מדרגת רוח הקודש, שזו התעוררות וסיעתא דשמיא להבין דברים מעבר לתובנות האנושיות אולם הם לא במדרגה של נבואה. זו החלוקה בין הספרים, האם מדובר על תאור הנבואה ודבר הנביאים או על רוח הקודש.