• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

מסורת השומרונים

הרב יצחק גרינבלט

כ"א סיון תשע"ד
שאלה
שלום רב יש לי מבוכה גדולה בעניין השומרונים. הגעתי למסקנה שהשם נגלה לישראל ונתן לו תורה. אך השאלה איזה תורה? פה יש 2 מסורות . המסורת שלנו והמסורת של השומרונים. התורה שלהם שונה לחלוטין משלנו ומדברת על כך שהשם ציוה לבנות לו את המקדש בהר גריזים. הם מדברים על שושלות של כהונה מאהרון הכהן . מסורת שונה לחלוטין משלנו. אם כך כיצד האדם האוביקטיבי במחפש את האמת יכול לדעת מה מן המסורות הבאות היא היא הנכונה? אשמח לתשובה מפורטת. בתודה
תשובה
ב"ה שלום לך איתי היקר. קראתי את מכתבך והבנתי עד כמה המבוכה שלך גדולה ומפריעה לך. ידידי, אחד מהדברים המבלבלים ביותר זה לפגוש דברים שנראים דומים כל כך, ועם טענות דומות כל כך, ולהגיע למצב שלא יודעים להכריע בין הצדדים, שלא יודעים להבין במה באמת השוני, ממה הוא נובע, ואיך לבחון מי צודק. באופן טבעי, הדבר מעורר אותנו לחפש ולברר והצורך הזה טוב וחשוב מאוד. כל דבר שאדם רואה שגורם לאדם לחפש ולברר, הוא חשוב מאוד, ותורם רבות. אני מאמין שעל ידי הבירור שאתה תעשה אתה תזכה להיות יותר שלם עם עצמך, יותר בהיר בדרך שלך ויותר גדול בכל האישיות שלך. יחד עם זה, כדי להגיע מקושי להתקדמות אמיתית, ולבהירות, חשוב מאוד לא להסתפק בתשובה כזו או אחרת שדרך האינטרנט, אלא להיכנס לבירור יסודי ורציני. בירור כזה דורש זמן, דורש מסירות, השקעה אמיתית, אך ככל שאדם משקיע ביתר רצינות הוא זוכה לפירות טובים הרבה יותר. נושא השומרונים הוא נושא שחשוב לברר אותו, והוא בין הנושאים שחשוב שלא להסתפק בתשובה כזו, אלא לברר אותו היטב. כיום יש מקומות מאוד טובים לברר את הדברים האלו, לדוגמא, אני מאוד ממליץ על מכון מאיר בירושלים, שם יש רבנים שמאוד מבינים בתחומים האלו ותוכל לבחון את הנושאים, מתוך מקורות, מתוך גישות שכליות ומחשבתיות, ומתוך היקף רחב ורציני. נסה להתקשר אליהם ולקבוע פגישה, נצל את ההזדמנות הזו למנוף בשבילך, ואני מבטיח לך שתרוויח מכך המון. אני מתנצל שאינני כותב לך תשובה ישירה על השאלה שלך, שכן אינני רוצה להרוס לך את האפשרות, ושלא תסתפק בתשובה כזו או אחרת, אלא הפוך את השאלה למנוף אמיתי והשתמש בכלים טובים באמת, אם מתאים לך מכון מאיר זה נפלא, ואם אתה רוצה מקום אחר, אשמח לשמוע מימך פרטים ולעזור לך באופן המעשי. אשמח להיות בקשר ולעזור לך בכל מה שאוכל. בברכת הצלחה רבה, ובירור פורה ומועיל הרב יצחק גרינבלט.