• שאלות כלליות

יש עניין להתפלל?

הרב חיים שרייבר

כ סיון תשע"ד
שאלה
שלום הרב. הגעתי דרך הגמרא בנדרים לגמרא בראש השנה שאומרת שאנו מתפללים במהלך היום - רק לשיטתו של רבי יוסי שאדם נידון בכל יום, ולשיטה שרק בראש השנה האדם נידון התפילה במהלך השנה היא תפילת שווא! [כך אומר תוס' בנדרים]. האם לפי זה יש בכלל עניין להתפלל היום?
תשובה
שלום תוס' במסכת ראש השנה (דף טז/א ד"ה כמאן) מחלק בין שתי סוגי תפילות. תפילה שלא יארע כל נזק או חולי, ותפילה שנזק צער או מחלה יעברו. תפילה למניעת נזק חולי וכדו' אכן מועילה רק לרבי יוסי, אך תפילה שחולי יעבור והחולה יבריא מועילה לדעת כולם וכלשון התוס': "מתי יחלו נגזר מתי יתרפאו לא נגזר". בהסבר נוסף מציין התוס' שתפילה של רבים או על רבים תמיד מועילה וגזר דינם נקרע. ממילא מועילה תפילה כללית על כולם. בברכה הרב חיים שרייבר