בירור שאלתו של ר"א בן פדת

הרב חיים שרייבר

י"ד ניסן תשע"ד
שאלה
שלום הרב, הגמרא בתענית(דף כה.) מספרת שר’ אלעזר בן פדת היה עני מרוד,והקב"ה התגלה אליו בחלום ושאלו אם ברצונו שיהפוך את העולם מחדש ואז אולי יברא עם מזל טוב,כשר’ אלעזר הבין שמצב כזה גם לא בטוח הוא שאל האם הוא עבר כבר מחצית מחייו והקב"ה השיב בחיוב ולכן ר’ אלעזר כבר העדיף להישאר במצבו.. ולשאלתי,וכי אם הקב"ה היה עונה לר’ אלעזר שהוא לא עבר את מחצית חייו האם באמת ר’ אלעזר היה מבקש שהקב"ה יהפוך את העולם בשבילו? תודה.
תשובה
שלום אכן שאלה טובה. גם המהרש"א התקשה בזה ולכן קיבל את הגירסא שהקב"ה הציע לרבי אלעזר שיהפוך את חייו בלבד הוי אומר שיוולד שוב במזל אחר, ולא שכל העולם יחרב ויבנה שוב עולם חדש. פסח כשר ושמח