• ברכות הגומל ושעשה לי נס

הגומל על נסיעה

הרה"ג דוב ליאור

י"ד מרחשון תשע"ה
שאלה
שלום כבוד הרב. אם נסעתי 72 דקות ברצף במכונית, אני צריך לברך הגומל? ואם נסעתי באוטבוס מוגן ירי, חייב? אפשר גם ברכה בעבודת ה? תודה רבה!!!
תשובה
הזמן לא מהווה פונקציה בהגומל, והנקודה היא הסכנה! 72 דקות הוזכר לעניין עיכול המזון לברכת המזון. מקום סכנה זה לא עניין של זמן, בהלכה לא מוזכר 72 דקות לעניין הגומל. לעניין תפילת הדרך מוזכר לפחות פרסה, 4 ק"מ , בזמנם זה המרחק של הסכנה כי רק בתוך 4 ק"מ היה שלטון. בזמננו כל יציאה מהישוב, ואפילו קצרה - מחייבת תפילת הדרך. לגבי הגומל נוהגים לברך בשבת לפטור את כל השבוע. בשבת מסתיים המסלול ומברך על כל הנסיעות, בכל בית כנסת צריך שיהיה אחד שיעלה ויברך הגומל ויפטור את כולם לכל השבוע.