• בגינה ובשדה

קשירת צמח לגדר בשמיטה

מכון התורה והארץ

ח כסלו תשע"ה
שאלה
ב"ה שלום וברכה, בחצרינו מטפס מסוג "פנדוראה", עומד על מקלות במבוק בסמוך לגדר (בשאיפה שיתפס בגדר) ונפל עקב הרוחות החזקות. האם מותר לקשור את ראשי ה"זרועות" לגדר? האם מותר לקשור גם את שאר הצמחים שלא נפלו? הם כבר גדלו מספיק והגיע הזמן לקשור אותם לגדר כדי שיתפשטו הלאה. האם מותר לחבר מקלות במבוק מאוזנים לגדר כדי לעזור לצמח להתפשט בצורה טובה לצדדים? תודה רבה
תשובה
בס"ד שלום וברכת ד' הרמב"ם (פ"א ה"ה) הזכיר את הפיסוג, ולפי תלמיד ר"י מפריש הכוונה לקשור את הענפים שיגדלו בצורה מסוימת. בכל אופן נראה אם העץ (פנדוראה) ימשיך לגדול ולא יפגע אין להתיר קשירה זאת. אולם אם ללא הקשירה העץ יפגע אפשר להקל. כדאי לשאול גנן מומחה בבית אל. שבוע טוב הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום שבי דרום