• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

בדיקת חמץ ותפילה

הרב יצחק בן יוסף

ג ניסן תשע"ה
שאלה
בס"ד שלום לכבוד הרב, יש לי שלוש שאלות שלא כל כך קשורות אחת לשניה: 1) בעניין תפילת שחרית - להלכה נפסק שתפילה מדרבנן, בניגוד לדעת הרמב"ם. ולפי זה, יש לשאול מדוע אנחנו לא אומרים על הזמן שבין עלות השחר להנץ החמה, שהוא ספק, את הכלל הידוע - "ספק דרבנן לקולא"? 2) בעניין בדיקת חמץ - האם אפשר שבעל הבית יברך ויבדוק בחדר מסוים, ושאר בני הבית ישמעו את הברכה ויבדקו במקומות אחרים (כמובן, ויקחו איתם נר אחר או פנס כיס)? האם מותר במצב כזה שאחד מבני הבית ילך לרכב לעשות שם בדיקה? 3) מה הטעם שצריך לבדוק את הרכב? הרי רוב האנשים לא אוכלים ברכב כמעט (חוץ ממקרים מסוימים נדירים), ובטח שלא אוכלים לחם או שאר דברים שהם חמץ. וגם אם נגיד שאוכלים, הרי לא משאירים אוכל במקום שיהיה אפשר לקחת ולאכול בפסח (לא כמו כיס של מעיל,לדוגמה). תודה רבה.
תשובה
אודה לחלוקת השאלות לנושאים. 2. אפילו עדיף שיבדקו כמה אנשים שהבדיקה תהיה יותר בנחת. 3. רכב מוחזק כמקום שאוכלים בו חמץ בין באכילה ובין בקניות.