- הלכה
- מגע ותערובת בין בשרי או חלבי לפרווה
שאלה
1. תפוחי אדמה נגיד שחוממו בתנור ביחד עם בשר זה בשרי? אם כן אז כמה שעות צריך לחכות ? זה משנה עם הבשר היה יבש או עם רוטב?, זה משנה עם הקומה של הבשר היתה מעל התפוחי אדמה או מתחת?
2. ומה זה בחזקת בשרי ? וכמה שעות צריך לחכות לזה?
3. אם זה תנור בשרי שכל הזמן מחממים בו בשר ועכשיו התנור ריק ורק עם תפוחי אדמה זה בשרי? או בחזקת בשרי?
תודה רבה
תשובה
בס"ד
שלום רב,
ראשית אתנצל על העיכוב בתשובה.
1. כל מאכל שבושל/נאפה יחד עם בשר כתבשיל אחד נחשב לבשרי וממתינים אחריו שש שעות (או פחות, כל אחד לפי מנהגו). כמו כן חימום תבשיל של בשר עם תפ"א בתנור בחום גבוה נחשב לבישול וכנ"ל צריך להמתין אחריו לפני אכילת חלבי.
אם המקרה הוא שהבשר והמאכל הפרווה לא נוגעים אחד בשני אלא כל אחד בתבנית נפרדת ופתוחה בתנור, אז הדין כך:
אם יש רוטב בבשר אז התפ"א נחשבים שהתבשלו עם בשר וצריך להמתין אחריהם לפני אכילת חלבי.
אם אין כלל רוטב בבשר, אז לנוהגים לפי שו"ע מותר לאכול את המאכל הפרווה עם חלב. ולנוהגים כרמ"א אין לאכול את הפרווה עם חלב אך אין צורך להמתין אחרי אכילתו.
2. חזקת בשרי הוא מה שבושל בכלי או תנור בשרי בתוך 24 שעות מהשימוש האחרון. אין צורך להמתין אלא רק לא לאוכלו יחד עם חלבי.
3. זה נקרא בחזקת בשרי, אא"כ היו שאריות ממשיות של בשר בתנור.
בהצלחה רבה,
הרב אלישיב קפקה