• מעשר כספים - למי?

מעשר כספים - לקרובים עולים חדשים

הרב בנימין במברגר

כ"ו ניסן תשע"ה
שאלה
שלום כבוד הרב, הורי בעלי עלו בימים אלה בשעה טובה לארץ. מדובר באנשים מבוגרים (כ-60), המגיעים לארץ ללא ידיעת השפה וללא אמצעים כלכליים. כעת הם בשלב של לחפש דירה בשכירות (גרים אצלנו בינתיים) ולהירשם לאולפן. בשלב זה מקורות המחיה הן קצבאות כאלה ואחרות שיגיעו מהמדינה. אנחנו מתכננים בע"ה למשוך כספי קרן השתלמות לצורך כיסוי חלקי של משכנתא. אני מניחה שיש להפריש מכספים אלה מעשר (אם לא - אשמח להבהרה). 1. האם מותר חלק מכספי המעשר לתת להורים לצורך רכישת מוצרים בסיסיים/"עזרה באופן כללי"? איזה שיעור מהמעשר הנ"ל מותר לתת להורים (הכל/חלקי? אם חלקי - איזה חלק)? 2. אנחנו מפרישים מעשר כל חודש ב"ה. חלק ניכר (כ-75%) מהכספים אנחנו מעבירים להוריי, שהינם אנשים מיעוטי יכולת החיים מביטוח לאומי והשלמת הכנסה. סכום מחושב לפי מה שחסר להם כדי לסגור את החודש וגם כך שנוכל לפחות חלק לתרום "החוצה" דהיינו לאנשים אנחנו לא מכירים. האם מותר חלק מהכסף הנוסף הזה, שאנחנו תורמים לאנשים שאנחנו לא מכירים לתרום להורים של בעלי? לפחות בחודשים הראשונים עד שיסתדרו? תודה רבה,
תשובה
אם נתתם מעשר מהמשכורת כולל מה שיורד לקרן השתלמות, הרי נתתם גם מהכספים של הקרן השתלמות (ואז יש לתת רק מהרווחים). אם לא, יש לתת גם מהקרן. אם יש קושי כלכלי לתת, ניתן לתקופה מסויימת שלא לתת מעשר. 1. מותר ומצווה לתת את המעשר קודם לכל לקרובי משפחה נ=הצריכים. ובוודאי להורים. ניתן לתת את כל הסכום אולם ראוי לחלק מעט גם לעניים או מטרות אחרות. 2. על פי התשובה הקודמת, בוודאי.