ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- משפחה, ציבור וחברה
- צדקה והלוואה
- מעשר כספים - למי?
שאלה
א. אני רוצה בעתיד לפתוח בעזרת ה בית תמחוי כלשהו האם אפשרי לחסוך את המעשר שלי מעבודתי הנוכחית לשם כך?
ועוד דבר-
ב. אני רוצה להוציא מדבקות שיהיה כתוב עליהן "קום דוד מלכא משיחא" בתור בקשה לעורר את עם ישראל לבקש את מלכות בית דוד ומלכות ה השלימה, האם אפשרי לעשות את זה מתוך כספיי מעשר?
תשובה
שלום וברכה,
א. כן.
ב. אשריך על ההשתוקקות למלכות בית דוד שתשוב במהרה בימינו. אך למעשה אין להשתמש במעשר כספים למדבקות אלו.
מקורות והרחבה:
א. העיר לי תלמיד חכם חשוב:
"במעשר כספים כתבו הפוסקים שיש לתתו עד סוף השנה. לחסוך כסף לדברים מהסוג הזה, אני חושב שזה באופן שיעשה את הדברים בתוך השנה אבל לחסוך לאורך זמן זה גם בעיה מצד צדקה וגם פעמים רבות זה לא יוצא לפועל בסוף ונמצא שבטלה מצות צדקה. באגרות משה (יו"ד א קמד) דן אם מותר לתת מעשר לצורך נישואי אחיו, והתיר לתת גם אם יצטרך אחר שנה ובלבד שהכסף יצא מרשות הנותן מיד כדי שיזכה העני מיד והנותן יקיים מצות צדקה. אבל לחסוך שנים רבות כשהכסף ברשותו לא קיים את המצוה".
בעקבות הערת התלמיד חכם הנ"ל שאלתי את הגר"א נבנצל שליט"א, ואמר לי שאפשר להשתמש במעשר כספים לכך גם אם יקח כמה שנים.
ב. יש אומרים שמעשר כספים נועד רק לעניים. ויש אומרים שמעשר כספים נועד לאו דווקא לעניים, אלא לכל צרכי מצווה שאדם אינו מחויב בהם. למעשה המנהג להקל ולהשתמש גם לשאר צרכי מצווה (ציץ אליעזר ח"ט סי' א פ"ה אות ד, מנחת אשר דברים עמ' רסו).
משפט זה "קום דוד מלכא משיחא" הוא מתפילה שחיבר הבן איש חי בביקורו בארץ ישראל, בעיר ציון (ראה דעה חכמה לנפשך תשע"ב לרב יצחק מאיר מורגנשטרן, עמ' מג).
הרבי מלובביץ הסביר בשיחותיו על החשיבות שנצעק ונבקש אודות הגאולה שעל ידי כך פועלים שהגאולה תבוא במהירות וזריזות יותר מכמו שהיתה לולי בקשה ותביעה זו (אוצר התוועדויות ב עמ' 524).
למעשה אמר לי הגר"א נבנצל שמותר להשתמש בכספי מעשר כספים לדבר מצווה שאינו לעניים, אך לא למדבקות אלו שכתוב עליהם "קום דוד מלכא משיחא". שאלתי אם יש עניין במדבקות אלו, והשיב שהוא לא יודע.
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר
























