• כל השאלות

ניכיון שיקים ועניין הריבית

כולל דיינות פסגות

ח תמוז תשע"ה
שאלה
שלום לכבוד הרב.ברצוני לדעת האם מותר לנכות שיקים מסחרים על פי ההלכה?אסביר:אדם מגיע עם שיק לעוד חודש אני מוריד עמלה על פי אחוז מסוים ואני נותן מזומן.הבנתי שמותר עם זה שיק של עסק ולא של אדם פרטי..כמובן שזה עסק ברשיון שעובד על פי חוק והגבייה נעשית עיי עורך דין
תשובה
שלום וברכה, אם מדובר בצ'ק של האדם עצמו, יש בזה בעיה של ריבית. שכן אסור למכור שטר חוב של עצמו בחיר זול יותר, לדוגמא אם אדם מקבל 900 ש"ח ונותן בתמורה צ'ק של סך 1000 ש"ח, יש כאן איסור ריבית. שכן בשביל לקבל את ה900 ש"ח הוא משלם 100 ש"ח. ככתוב בחכמת אדם (קמ"ג, ח') והביאו בספר תורת ריבית (פרק י"ח,י"א וי"ט.) אולם אם מדובר בצ'קים של אחרים, מותר למכור במחיר יותר זול בשביל לקבל את תמורתו עכשיו במזומן, כמוזכר בחכמת אדם (קמ"ג,ד'.) אולם כל זאת בתנאי שמוכר הצ'ק אינו מקבל אחריות על הצ'ק, במידה והוא מקבל אחריות על הצ'ק, נחשב שהחוב עדיין שייך לו. וקונה הצ'ק מקבל ריבית על הקדמת התשלום. לכן בנכיון צ'קים אם עושים זאת על דעת שאם חוזר צ'ק, חוזרים למוכר הצ'ק ומבקשים שישלם. יש איסור של ריבית. (שולחן ערוך יורה קע"ג ד' בט"ז ס"ק ג') אין הבדל אם מנכים צ'קים של עסקים או של אנשים פרטיים. לסיכום: נכיון צ'קים של האדם עצמו או של אחרים במידה ויש אחריות למוסר הצ'ק אם לא יהיה כיסוי לצ'ק -יש איסור ריבית וצריך היתר עיסקא אולם נכיון צ'קים של אחרים ללא אחריות אין צורך בהיתר עיסקא. באופן כללי מומלץ לעסק של נכיון צ'קים שיהיה לו היתר עיסקא, כדאי לעשות זאת עם רב שמצוי בהלכות ריבית, בברכה הרב דניאל לונצר