• שבת ומועדים
  • תעניות

זמן צה"כ לסיום צום ולקריאת שמע - הפיכת קולא וחומרא?

הרה"ג יעקב אריאל

ב טבת תשע"ו
שאלה
שלום הרב, ברוב המקומות מתחילים ערבית כ-20 דקות אחרי השקיעה, כלומר, זה זמן צה"כ שנוהגים לעניין ק"ש. לעומת זאת - לסיום תעניות, גם של ד’ צומות הקלים, מקובל זמן של 24-26 דקות אחרי השקיעה (כך מפורסם ברוב הלוחות). פעמים רבות גם באותו לוח מפורסם זמן סיום תענית אחרי זמן ערבית. האם לא התהפכו היוצרות? קריאת שמע מדאורייתא - מדוע לא להחמיר בזמנה לפי הדעות המחמירות יותר? וצומות מדרבנן - מדוע לא ללכת בהם לפי הדעה המקלה (ובפרט כדי להקל על הציבור הצם)?
תשובה
אתה צודק ואכן אנו נוהגים לסיים את הצומות הקלים (חוץ מתשעה באב) 18 דקות אחרי השקיעה וכבר ידוע מה שאמר הנצי"ב: נאמר "עד שיצא הספק מליבו" ולא עד שיצא ליבו מן הספק...