• נחשב נדר?

האם נדר במחשבה טורדנית הינו תקף?

הרב יעקב כהן

כ"ט טבת תשע"ו
שאלה
שלום, אני בן 24. לאחרונה יש לי מחשבות טורדניות, משמע המחשבות עולות לי לראש גם כשאני לא רוצה. מאז שקראתי שנדר במחשבה חל במחשבה - מתחילות להתרוצץ לי בראש כל מיני מחשבות ואני אומר בלי נדר. לפני כמה חודשים קפצה לי מחשבה שכביכול אמרתי בה שאתרום לכל מי שאראה שצריך (אולי התכוונתי לכל קבצן שאראה)... כמובן שאני חושב שזה קפץ לי לראש ובגלל שהיו מסביבי אנשים לא יכולתי להגיד בלי נדר למרות שרציתי. האם אני יכול להיות רגוע וככה להשכיח את המחשבות ? או שזה נחשב נדר ? לחוץ מהנושא מאוד ולא רגוע. אשמח לעזרה. תודה רבה.
תשובה
שלום וברכה, ראשית, הֶיה רגוע. אינך צריך לומר 'בלי נדר', ולמחשבות שאתה מתאר אין כל תוקף הלכתי. המונח 'מחשבה' לענייננו אינו מתייחס לכל הרהור שקופץ לראש בלי לרצות אותו, אלא למצב שבו האדם החליט וגמר בדעתו בלב שלם לעשות מעשה מסוים, אלא שלא ביטא זאת בשפתיו. מחשבה שלא קדם לה שיקול דעת אינה מחשבה אלא הרהור סתמי (ראה למשל בערוך השולחן סימן רנח סעיף לט). שנית, כדאי מאוד ללכת לייעוץ מקצועי שיעזור לך להיפטר מהמחשבות הטורדניות שמפריעות לך. התופעה שאתה מתאר אינה נדירה, ויש לא מעט אנשי מקצוע שמתמחים בטיפול בה. חבל לסבול כשאפשר אחרת! בהצלחה רבה (אם תרצה שאכוון אותך לאדם מקצועי במקום מגוריך תוכל לחזור אלי כשאלת המשך) יעקב.