חכמי ישראל עסקו באופנים השונים בהם מתקנים מועדי ישראל את חטא אדם הראשון, ובכך מאפשרים את השיבה לגן. בחוברת זו יוצע כי מערכת המועדים אינה מהווה רק סדרת תיקונים נפרדים להיבטים שונים של חטא אדם הראשון, אלא היא מהווה תהליך הדרגתי, שיטתי ומדויק, שבו חוזר האדם לשהות במקומות אשר הובילו לחטא או שהיוו את תוצאותיו, אך הפעם כחלק מתהליך של תיקון. בכך מתאפשרת השיבה ההדרגתית לגן, עד לתיקון השלם.
ראשיתו של תהליך השיבה הוא בחג הפסח, בו האדם השתחרר מטומאת הנחש ובטלה גזירת הגירוש והשילוח מגן עדן. הוא נמשך בשבועות, בראש השנה וביום הכיפורים, המתקנים את החטא לשלביו, עד שבסוכות חוזר האדם למצב המתוקן שקדם לחטא. אחריתו של התהליך היא בשמיני עצרת, בו מגיע האדם למדרגת האכילה מעץ החיים, שהיה מיועד לו אילו לא חטא.
תקציר: נתיבים רבים מובילים לאמונה. שני נתיבים מפורסמים עוברים דרך פלאי עולם הטבע, המעידים על יוצר ומתכנן שעומד מאחוריהם, ודרך המימד המוסרי-ערכי באדם, שהרי אם היקום וכל אשר בו אינו אלא צביר אדיר של חלקיקי יסוד, אין כל מקום ומשמעות למוסר וערכים. האם תאוריות מדעיות או ממצאים מדעיים עדכניים, כמו המפץ הגדול והאבולוציה (הברירה הטבעית), עשויים לספק הסבר אלטרנטיבי לפלאי העולם ולקיומו של המצפון?
איך אפשר בתקופה שעם ישראל במערכה כללית להתעסק בתיקון אישי? איך מזהים איזה תכונה נובעת מאופי אישי ואיזו מהרגל (שצריך לעבוד עליה)?
דגשים איך לעבוד עליה, דגשים בנושאים שונים.
שש שיטות להתייחס לדעות זרות:
1) הכל נכון.
2) שלילה מוחלטת ומלחמה.
3) שלילה מוחלטת וקירוב.
4) דרכו של הרב קוק - ראיית נקודת האמת בכל דבר.
5) תוספת על (4) ענווה.
6) לשלב בין חמשת השיטות.
האם אלוקים הוא דבר חיצוני לעולם, שכופה אותנו מדכא את רוחנו, או שהעולם הוא בעצם חלק ממנו ואין משמעות לטוב ורע? לרב קוק יש הסבר אחר, "ההסתכלות הבהירה בגאות ה'".