• תורה, מחשבה ומוסר
  • תורה שבכתב ושבעל פה

איסורים

הרב ש. יוסף וייצן

ה ניסן תשע"ו
שאלה
אני רוצה להבין איך בא רבנו גרשום והחליט לתקן/לשנות חוקים בדת דוגמה: אסור לשאת יותר מאישה אחת אבל לפי התנ"ך מותר יכול להיות שיש עוד הרבה הרבה חוקים שלא חייב לקיים כמו לאכול בשר עם חלב בתנך רשום אל תבשל גדי בחלב אמו יכול להיות שהכוונה אחרת לגמרי ממה שפירשו אותה? נ.ב אני לא חושב שלשאת יותר מאישה אחת זה בסדר אבל העיקרון פה הוא החשוב.
תשובה
שלום רב התורה שניתנה מסיני היא ניתנה כשיש לה חלקים רבים. יש דברים שכתובים במפורש בתורה. יש דברים שנלמדים מדרשת פסוקים. התורה ניתנה עם כללי דרישה שלפיהם חכמים דרשו את התורה. יש דברים שניתנו למשה מסיני כהלכה . למשל המצווה להניח תפילין לא מפורטת בתורה כיצד לעשות זאת. כתוב שצריך לשים על הי והראש פרשיות מסוימות שכתובות בתורה. כיצד לעשות זאת האם לכתבוא ותם בקלף האם לשים אותם בכף היד וכו' כל הדברים האלו ניתנו כהלכות למשה מסיני. מעבר לכך ניתן כוח לחכמי שבכל דור לתקן תקנות לגזור גזירות כפי מה שצריך בכל דור. אי אפשר שהתורה שניתנה לפני שנות דור תוכל להתקיים מבלי לראות כיצד היא יכולה להתקיים בפועל על ידי בני ישראל. יש יסודות שאין ליגוע בהם בתורה, אולם מעבר לכך יש כוח לחכמים לתקן ולקבוע כיצד תתקיים התורה בצורה שדיניה ורוחה ישמרו. רבינו גרשום ראה שהיכולת לגרש אישה בעל כרחה גורם לעוולות רבות שהתורה כותבת עליהם במקומות אחרים ,כגון ניצול אישה ואי דאגה לה לאחר שאדם חי איתה. וכן ראה רבינו גרשום שלקיחת שתי נשים גורם לעוולות ולכן אסר את הדברים האלו בחרם. הדין של חרם הוא הכוח של קהילה לנקוט בסנקציות כנגד מי שלא מוכן להתחשב בצרכי הקהילה. יש בא יסוד של הוצאה מהקהילה. כל טוב