ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- חמדת ימים
- חמדת החינוך
איך אפשר להצטער על מה שאינך מרגיש כלל בחסרונו? איך להוריד דמעות על דבר שמעולם לא פגשת ואתה חש שהחיים שלך נהדרים בלעדיו?
התלבטתי בכך במשך שנים. ניסיתי בדרכים שונות לעורר את הלב ולרתום את המחשבה להתחבר ליום האבל הלאומי, אבל בשורה התחתונה די נכשלתי. אם איני רוצה להונות את עצמי ולזייף צער וגעגועים, אין לי ברירה אלא להכיר בכך שיש כאן בעיה בלתי פתירה. כמו שעיוור מלידה לא יוכל להבין את יופיה של שקיעה מרהיבה, ומי שבא לעולם ללא חוש שמיעה לא יקלוט אף פעם את קִסְמָהּ של סימפוניה של מוצרט - כך אנחנו לא נוכל לעולם להבין מה איבדנו לפני אלפיים שנה כשבית המקדש עלה בלהבות.
ובכל זאת ספר שקראתי לפני כמה שנים עזר לי לראשונה לקלוט את המקום הבעייתי בו אנחנו נמצאים ולהבין קצת יותר מה אנחנו לא מבינים...
"חדר" הוא ספר מרתק ומזעזע המבוסס על מקרה אמיתי. ג'וי, נערה בת 17 שרצה בפארק, נחטפה על ידי גבר מבוגר שכלא אותה בחדר סגור בביתו. מלבד חלון יחיד בתקרה ודלת כניסה הנעולה בקוד הידוע רק לחוטף, אין משם שום דרך מילוט. בתקופת שבייה היא עוברת התעללות ונולד לה בן בשם ג'ק, שגדל בתוך החדר מנותק לגמרי מהעולם החיצון.
לא אגלה את המשכו של הסיפור, שהפך בהמשך גם לסרט עטור פרסים, ואת הניסיון של ג'וי להיחלץ מן השבי דווקא באמצעות בנה הקטן, רק אשתף במחשבה אחת שהסיפור הנורא הזה מעורר:
תארו לעצמכם מה היה קורה לוּ אדם אחר היה נכנס פתאום לחדר, פוגש את ג'ק שכבר הגיע לגיל 5, ושואל אותו: "תגיד, חמוד, איך החיים?!".
אחרי התגברות על ההלם הראשוני למראה אדם נוסף מלבד אימו, מסתבר שהילדון היה חושב רגע ואומר: "נהדר! יש לי את המיטה שלי וגם מכונית משחק אדומה. אני כל הזמן עם אמא שנותנת לי לאכול, ולפעמים גם שרה ומספרת לי סיפורים. כיף לי כל-כך...".
אנחנו היינו שומעים את התשובה ומרגישים איך הלב שלנו מתכווץ ברחמים. לילד האומלל הזה פשוט אין מושג! כל מה שהוא מכיר מרגע היוולדו הם רק ארבעה קירות ומספר מצומצם של דברים בסיסיים. ג'ק מעולם לא שיחק עם חבר בן גילו ולא רכב על אופניים. מעודו הוא לא אכל גלידה ולא השתכשך בבריכה, לא קיבל חיבוק מסבא וסבתא ולא קפץ בשלוליות כמו שלילדים אוהבים. אבל הוא מרגיש מאושר עד הגג. כאילו החדר-כלא בו נולד וגדל הוא הדבר הטוב ביותר שילד יכול לאחל לעצמו...
וזו בדיוק הנקודה.
הסיפור של ג'ק, הוא בעצם הסיפור שלנו!
יש לנו 'חדר' מרהיב ביופיו. יש בו גורדי שחקים וטלוויזיה עם שבע-מאות ערוצים. איקאה, קוקה קולה ו-FOX, סקי באלפים וספארי בקניה.
ובכל זאת הוא כל-כך מצומצם ועלוב לעומת העולם שהיה יכול להיות: עולם שאלוקים שוכן בתוכו, ויש בו נבואה ורוחניות, ניסים וחיבור לנשמה. הטרגדיה שלנו היא שכל-כך טוב לנו ב'חדר' שאנחנו נמצאים בו, שאנחנו לא מעלים בדעתנו שזה רק קצה הקרחון של עולמות שלמים שטרם הגענו אליהם.
נכון, פה ושם אנחנו מקבלים תזכורת. פוגשים קצת סדקים שמכערים את תמונת העולם המושלמת שלנו – מחלות, פיגועים, מלחמות, אסונות. אבל מהר מאוד אנחנו דואגים להדחיק אותם ולהתרכז בעונג הבא. מסרבים לְהַפְנִים את עובדת היסוד: כשהלב שבק חיים - ממילא צצים כאבים ומיחושים בכל הגוף.
כאן בדיוק מגיע תשעה באב.
אם תרצו, החלון שנמצא בתקרה...
גבוה, רחוק מהישג יד, אבל נחרץ ועקבי.
אומנם לא רואים ממנו דבר מן העולם שבחוץ, אבל הוא ממשיך לטעון בעקשנות שהעולם הזה קיים, וכל המציאות שלנו היא רק 'חדר' סגור.
האם נזכה להיחלץ משם?!

איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

לא בדיבורים אלא במעשים: הדרך היחידה לחיבור בעם ישראל

למה ללמוד גמרא?

מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

השיבה שופטיך כבראשונה - על מערכת המשפט בישראל

הלכות נתינה בפורים

מה מברכים על מנה אחרונה?

כשהתמיד בוטל - החומות קרסו

יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?

שורש הזוגיות בדורנו - מהקודש פנימה אל הבית
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.

















