• תחנון

המשך

כולל הלכה בית אל

כ"ה תמוז תשע"ו
שאלה
שלום הרב, בהמשך לתשובה - האם חובה לעצור באמצע נוסח התחנון הארוך ולומר בריך שמיה וכו? או שאפשר לא לומר אותם ורק להקשיב לקה"ת עצמה? והאם השלמת התחנון רק אחרי סוף התפילה או אחרי השלמת קה"ת ולפני אשרי? תודה
תשובה
בע"ה א) כיוון שאינך מספיק גם לומר את כל נוסח "והוא רחום" וגם ליפול אפיים קודם שהציבור יתחיל קריאת התורה, לכן הטוב ביותר לדלג על חלקים מ"והוא רחום" כדי להספיק ליפול אפיים בזמנה-לאחר חזרת הש"ץ קודם קריאת התורה (עיין בספר "אשי ישראל" פרק כה סעיף ה, והערה כב). כאמור, השלמת החלקים מ"והוא רחום" שדלגת - איננה חובה אלא רק מעלה. ב) להשלים אחרי התפילה, כדי לומר "ובא לציון" יחד עם הציבור (עיין ברמ"א סימן קלב, סעיף א). בברכה, הרב עודד מילר