ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

אזני המן חלביות בתנור בשרי | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


י"א אדר תשע"ז

אזני המן חלביות בתנור בשרי


כולל הלכה בית אל

שאלה:
אפיתי אזני המן בתנור הבשרי בביתי, בו לא השתמשתי ביומיים האחרונים. לאחר שסיימתי להכין, גליתי שממרח השוקולד בו השתמשתי עבור המילוי היה חלבי, ותוך כדי האפייה נשפך מעט מהמילוי החלבי על הנייר אפייה שהיה מונח על התבנית.
האם מותר לאכול את ה'אזני המן', ומה דין התנור והתבניות?


תשובה:
תשובה
האזני המן 'חלביות' ומותרות באכילה, ואת התנור והתבניות יש להכשיר על ידי הסקת התנור בחום מירבי למשך כחצי שעה.

הרחבה
מכיון שלא נעשה שימוש בתנור במהלך היממה האחרונה, התנור אינו 'בן יומו' והוא לא מפליט טעם בשר משובח. משום כך, אם התנור והתבניות היו נקיות ולא היו בהם שיורי בשר, מותר לאכול את ה'אזני המן' משום שהם לא קיבלו טעם בשר והם 'אזני המן חלביות', ויש להיזהר שלא להגישם לאחר ארוחה בשרית או לשלחם במשלוחי מנות ללא ציון מפורש על כך.
אמנם, בתבניות ובתנור שבלעו בעבר טעם של בשר וכעת טעם חלב, אף שהיתה הפרדה של נייר אפיה, אין להשתמש לפני שמכשירים אותם בליבון קל. ליבון קל ניתן לעשות בקלות, באמצעות הפעלה של התנור עם התבניות בתוכו בחום מירבי למשך כחצי שעה. הטעם לכך שניתן להסתפק בליבון קל, הוא משום שהממרח החלבי נבלע בכלי שאינו בן יומו ואין על הבלוע כלל שם איסור (היתרא בלע). נייר אפיה אינו מעלה ואינו מוריד מהצורך בליבון.

פורים שמח, הרב אברהם רוזנברג

מקורות: שולחן ערוך יורה דעה סימן צג ובנו"כ שם, ובשולחן ערוך אורח חיים תנא ובנו"כ שם. שו"ת חתם סופר יורה דעה סימן קי. קצשו"ע הלכות בשר וחלב (הרב פפויפר) פרק ב.


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il