- הלכה
- מגע ותערובת בין בשרי לחלבי
מאכל פרווה שנגע בו בכלי חלבי ובכלי בשרי
שאלה
שלום לרב ותודה מראש,
במקום העבודה שלי ישנה ארוחת ערב עם גבינות מחד ופסטרמה מאידך. בנוסף לאלה ישנם ממרחים פרווה - לצורך העניין - ריבה. במהלך הארוחה חלק מהאנשים מכניסים את כליהם המשומשים(בבשר/חלב/גם וגם) לתוך הריבה.
1.האם ניתן לאכול מקופסת ריבה פתוחה כזאת?
2.האם יש הבדל בהלכה בין קופסה שלקחו ממנה מעט ריבה לבין קופסה שלקחו ממנה הרבה ריבה?
תודה.
תשובה
שלום וברכה!
במקרה כמו שמתואר בשאלתך - אין צריך לומר שאין לאכול מקופסת הריבה והממרחים השונים, אלא אפילו לאכול רק גבינה או רק מהפסטרמה - אסור.
אמנם ישנה דרך שתאפשר אכילה במקום זה והיא תבוא באחד מ2 האופנים שלהלן:
א. בעדיפות ראשונה יש ליצור תיקון כללי לכל הסועדים, ע"י עשיית מחיצה או כל דבר שיהוה את הגבול בין אוכלי החלב ובין אוכלי הבשר, ולכל אחד כלים ותוספות משלו.
ב. ואם אי אפשר להביא את כולם להסדר זה, אפשר ע"י הגדרת תחום שלך, ע"י אכילה על מפה משלך או שימת חפץ להיכר בינך ובין השאר. כמו כן יש להקפיד לקחת את כל האוכל לצורך ארוחתך מתחילת הארוחה, כיון שאם לא כן הרי נחשב כאילו אתה אוכל עם האחרים וההיכר שיצרת בטל ומבוטל. אכן צריך לדעת כי די בכך שההיכר יהיה ניכר רק לך ולא לאחרים (ובכך נמנע גם בידול העלול להוביל לאנטיגוניזם). ובכל אופן אין להשתמש בממרחים השונים כל עוד לא תוקן הדבר אצל כל הסועדים כמו שהובא למעלה.
בברכה,
הרב ינון אליהו
לחמניה שחוממה במיקרו טרף
הרב יצחק גרינבלט | כ"ג שבט תשפ"ב
חלב חם על צלחת בשרית בת יומה
הרב רואי מרגלית | ה אדר א' תשפ"ב
בשרי רותח על כלי חלבי
כולל הלכה בית אל | ט"ו אלול תשע"ט

סיר טיגון האוויר חם שבושל בו מאכל חלבי
הרב יצחק בן יוסף |
כולל הלכה בית אל
מכסה סיר החמין בשבת
כ"ח אדר א' תשע"ד
קשירת מגף בשבת
כ"ז טבת תשע"ד
ברירת אוכל מפסולת
ט"ו טבת תשע"ד
עמידה בברכת אתה קדוש
ט טבת תשע"ד

הכשרת כלי זכוכית לפסח
הרב עזריה אריאל |
הכשרת מנגל לפסח
הרב יוסף אפריון | י"א אייר תשע"ו

הכשרת סיר הנינג'ה לפסח
הרב נועם דביר מייזלס | ד ניסן תשפ"ב

הכשרת סיר הנינג'ה לפסח
הרב נועם דביר מייזלס | ד ניסן תשפ"ב

הכשרת כלי פיירקס ודורלקס
הרב עזריה אריאל | ח ניסן תשפ"ג
