• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

שימוש במעלית בשבת עקב מצב רפואי

הרב עזריה אריאל

כ"ב אדר תשע"ח
שאלה
אבי יבדל"א בן 64 חולה לב שעבר ניתוח לב פתוח לפני מספר שנים ועם בעיות לב היום, מאמץ גופני גורם לו להידרדרות וסכנה בריאותית, אבי אדם דתי שתפילות השבת הם חלק בלתי נפרד מחייו, אבי גר בקומה גבוהה ללא מעלית שבת וכל תפילה הוא עולה מספר קומות ברגל מה שגורם לו כל פעם מחדש להידרדרות, האם יש לו במקרה כזה היתר להשתמש במעלית, כמובן רק עבור התפילות ולא לדברים לא נחוצים אחרים
תשובה
לשואל, שלום וברכה! אין היתר לחלל שבת עבור תפילה. אם לדעת רופא או לדעת החולה העלייה במדרגות פוגעת בבריאותו, ברור שהוא פטור מתפילה בציבור ועליו להתפלל בבית עד להחלמתו, או עד למציאת פתרון קבע: התקנת מעלית שבת, או מעבר לדירה אחרת. במצבים מסוימים יתכן להתיר להשתמש במעלית בעזרת גוי של שבת, ולשם כך יש להתייעץ טלפונית עם רב.