מה מברכים על לחם מגרגירים מונבטים

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

י"ז אב תשע"ח
שאלה
איך עלי להתייחס ללחם שנעשה מגרגירים מונבטים [ללא קמח] כהמוציא או מזונות? תודה
תשובה
תשובה: כדי לענות על השאלה יש צורך בפרטים נוספים: א. באיזה סוג דגן מדובר? האם זה מחמשת מיני דגן? ב. האם משתמשים בגרגיר עצמו? ג. מהו התהליך של עשיית הלחם? אם אין קמח איך זה הופך לבצק/לחם? ד. אם זה לחם ממאפיה ונמכר בשוק, איך נקרא הלחם הזה? תודה רבה הרב משה ליב הכהן הלברשטט נושא: תגובה: תשובה לשאלתך א. כן, הדגן הוא חיטה או שיפון וכדומה. ב. כן, הגרעין מושרה כל הלילה, ואחר-כך מוכנס לבלנדר עם מים. ג. חלק מהתהליך תואר לעיל. לאחר ערבוב הגרעינים הספוגים אנו מקבלים תערובת סמיכה, לזה ניתן להוסיף סוכר או מלח, ואחר כך מעצבים את התערובת בצורת לחם או לחמניות, ואז אופים. לא משתמשים בקמח או ברכיבים אחרים. ד. הלחם נקרא לחם נבוט, או לחם נבט חיטה, לחם נבט שיפון וכדו'. תודה רבה, ***** תשובה: הברכה היא המוציא כמו בכל לחם. כל לחם שנעשה מחמשת מיני דגן ברכתו המוציא. אין הבדל באיזה תהליך נעשה הבצק. [משנה ברכות לה. שו"ע או"ח סימן קסז סעיף ב, וסימן רח סעיף ט]