• תרומות ומעשרות - איך מפרישים?

עישור תערובת

מכון התורה והארץ

ח אלול תשע"ח
שאלה
שלום כבוד הרב! השבוע הלכנו אני וחברים שלי להתנדב בשומר החדש בקטיף עגבניות. יש לי מספר שאלות בנושא: א) במקום היו מספר בנות בלבוש לא הכי צנוע, האם יש ללכת למקום כזה? (הפעם לא ידעתי שיהיה ככה אבל לפעם הבאה) חשוב לציין שהחקלאי היה על סף סגירה ועזרנו לו מאוד, יכול להיות שבלעדינו הוא היה מתמוטט ב) אחרי שקטפנו את העגבניות הכנו אותם למשלוח והם נטבלו, האם היה עלי לעשר אותם, כשיש חשש שחברי יאכלו מהם? שהרי אז מצד אחד הברכה של המשגיח מהרבנות הופכת לברכה לבטלה ומצד שני חברי ואני עלולים לאכול טבל בטעות. וחלקם גם די מזלזלים בהלכה כך שגם אם אני יגיד להם זה לא בהכרח יעזור. ג)באחד הלילות הכנו סלט מעגבניות שקטפנו ועוד ירקות אחרים מהסופר. אחרי שחתכנו את הירקות וערבבנו אותם תיבלנו את הסלט. כך יצא שהעגבניות נטבלו אחרי שהעבירו מטעמם לירקות אחרים. האם היה עלי לכוון בעישור גם על הירקות האחרים?
תשובה
בס"ד שלום וברכה א. יש להקפיד על צניעות גם כאשר מדובר בחסד. אמנם להציל מהנהר כתוב שאפשר וחייבים להושיט יד לאשה, אבל בנידון דידן החקלאים אם תמיד במצב קשה ואם אמנם היה דבר מאד חיוני יוצא דופן אולי היה אפשר להקל בראיה ארעית וכדו', אבל אם אין ידע ברור שעוסקים כעת בהצלה אין לתלות בכך. ב. אי אפשר לעשר אלא את שניתן לך או כאשר המקבל מבקש שתעשר בעבורו (שליח לעשר), אבל באופן כללי אם הפירות אינן שלכם אלא של בעל הבית או של חברת השומר, אי אפשר להפריש בעבור חברך. אבל אם יש לך פירות שחייבים במעשר אתה יכול לזכות לו דהיינו ההפרשה תהיה מהפירות שלך, מהם תקח את התרומות ומעשרות ותפריש על חברך, ובזה אתה מזכה לו. ג. לא עובר טעם מדבר לדבר אלא בחום וכדו', אבל שני ירקות אחד ליד השני אינם מעבירים טעם אלא א"כ יש מצב של כבוש. כמו כן לרוב הפוסקים טעם בלבד לא מחייב בתרו"מ. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ