• שבת ומועדים
  • ספר בראשית

מה משך הזמן בין העורב והיונה

רבנים שונים

י"א אלול תשע"ח
שאלה
שלום. יש לי חוסר הבנה קטנה, אם אפשר בבקשה להשיב לי. בתחילה שלח נח את העורב (ח’ ז’) "ויצא יצוא ושוב" האם זה בתאריך י’ בתמוז? ולאחר שלא עשה שליחותו האם זה פעם אחת בכל שבוע במשך שבעה שבועות? או שרק לאחר שבוע שלח נח את היונה "וישלח את היונה מאתו" ואז יוצא בתאריך יז’ בתמוז?
תשובה
שלום וברכה "וְהַמַּיִם הָיוּ הָלוֹךְ וְחָסוֹר עַד הַחֹדֶשׁ הָעֲשִׂירִי בָּעֲשִׂירִי בְּאֶחָד לַחֹדֶשׁ נִרְאוּ רָאשֵׁי הֶהָרִים: וַיְהִי מִקֵּץ אַרְבָּעִים יוֹם וַיִּפְתַּח נֹחַ אֶת חַלּוֹן הַתֵּבָה אֲשֶׁר עָשָׂה: וַיְשַׁלַּח אֶת הָעֹרֵב וַיֵּצֵא יָצוֹא וָשׁוֹב עַד יְבֹשֶׁת הַמַּיִם מֵעַל הָאָרֶץ" (בראשית ח, ה-ז) בעניין 'החודש העשירי' נמצאו הדעות חלוקות (בראשית ח, ה) י"א שהוא חודש אב (עשירי לחודשי המבול והמבול החל במר חשוון) (ראה רש"י) , י"א תמוז (ת"י, רמב"ן) וי"א שבט (ראב"ע) וכו', לפיכך גם בעניין מועד שילוח העורב (ארבעים יום אח"כ) נמצאו הדעות חלוקות. ע"פ פשוטו של מקרא שלח נח את העורב מספר פעמים ובכל פעם שב העורב לתיבה (בכור שור) עד שיבשו המים (פשוטו כמשמעו) (רש"י), מספר הפעמים לא אוזכר. לדעת רש"י נעשה שילוח היונה בפעם הראשונה אחר שבעת ימים משילוח העורב, ובפעם השנייה אחר עוד שבעת ימים. הרב ניר טיבי