• תפילין בזמנים שונים

תפילין בראש חודש

הרב דוד חי הכהן

ל תשרי תשע"ט
שאלה
האם אדם שנוהג להניח תפילין כל היום צריך לחלוץ אותם במוסף של ראש חודש? (אני אישית מניח כל זמן שאני לומד תורה) הרי זה נסתר ונגלה ופוסקים לפי הנגלה, והרדב"ז כותב שמי שמניח כל היום צריך להשאיר. ואם כן מתי יכול להחזירם אם בכלל? ומי שהתעכב בתפילה ולא היה לו זמן לחלוץ את התפילין, האם עדיף שהתפלל עם הציבור או יחלוץ? או שיסתיר אותם? ובכלל למה מורידים? אם חכמי המשנה והתלמוד והראשונים לא נהגו כן מי אנחנו שנעשה אחרת?
תשובה
כיון שאין חיוב על פי הנגלה להניח תפילין במוסף אפשר להכריע לפי הנסתר הקובע שבאמירת מוסף יש קדושת יום טוב ולא ראוי שיניח אז תפילין. ובכף החיים כתב כי בר"ח אפשר להניח תפילין בשעת המנחה. כי אז נגמרה הארת היום טוב. מי שהתעכב ולא הספיק לחלוץ- נזכר באחרונים שטוב שיזיז את התפילין של ראש ושל יד ממקומן ואז אין בעיה ואח"כ יחלוץ עד מנחה. ומה שכתבת כי חכמי המשנה והגמרא לא נהגו כך זו מנין לך, נאמר בזוהר כי חכמי הגמ' נהגו כמנהג תורת הנסתר.