• שאלות כלליות

מחילת חוב בתנאי

הרב משה מאיר אבינר

כ"ח מרחשון תשע"ט
שאלה
שאלתי אדם (בהודעת סמס) כיצד אוכל להחזיר לו את החוב והוא ענה לי "תשים בצדקה" האם יש פה מחילה גמורה ואין עלי חיוב לשים בצדקה או שיש פה תנאי במחילה שאם אני אשים 20 ש"ח בצדקה אזי הוא ימחולי לי.
תשובה
בס"ד שלום וברכה, פרעון החוב הוא בזה שתתן את הכסף לצדקה, ולא מדין מחילה. מקור לכך נמצא בנתיבות, השולחן ערוך חו"מ קכ סעיף א, כתב: "אמר לו: זרוק לי חובי והפטר, וזרקו, אפילו רחוק למלוה, ונאבד קודם שיגיע לידו, פטור, שהרי הרשהו בכך". מוסיף הנתיבות שאפילו אם אמר זרוק מנה לים יש צורך להוסיף את המילה "והפטר" ואם לא אמר זאת חייב כיוון שהפטור הוא מדין מחילה וכל עוד לא אמר והיפטר יכול להיות שלא התכוון למחול. אבל אם אמר תן את הכסף לפלוני אין צורך להגיד "והפטר" כיוון שזה פרעון (מדין ערב). בברכה,