ברכה בקול רם

כולל הלכה בית אל

כ"ד כסלו תשע"ט
שאלה
לרב שלום. האם מותר לברך בקול רם גם אם ידוע שלא כולם יענו אמן? מה עדיף לברך בקול לשם קידוש ה’ ולזכות את הרבים בעניית אמן או שעדיף לברך לעצמי בשקט כדי לא לפגוע באלו שלא עונים אמן ולהציל אותם מעבירה? אם אפשר בבקשה מקורות לתשובה, תודה.
תשובה
שלום וברכה יישר כח על השתדלותך לברך את ה' ולקדש את שמו בהידור. ירבו כמותך! ככלל, כדאי לברך בקול גם שלא לצורך עניית אמן, משום שהקול מעורר הכוונה (משנה ברורה סימן קפה סעיף קטן ג). אם הדבר מתאים, כדאי לפני הברכה לבקש מהסובבים לענות אמן לאחר הברכה. אם אלה שאינם עונים אמן עושים זאת מתוך אי שימת לב, משום שעסוקים באותו זמן בדברים אחרים, הרי שאין בכך משום הכשלה בעבירה. בשולי הדברים יש להוסיף: דרכי התורה הינם דרכי נעם, וההידור להשתדל אחר עניית אמן על ברכתך אף הוא צריך להיעשות בנעימות ובטבעיות. למשל, כאשר שניים משוחחים ביניהם לא ראוי לקטוע את שיחתם בפתאומיות עבור כך, ואולי יש בדבר אף היפך מקידוש ה'. והרוצה להדר אחר עניית אמן אף במצב כזה, ימתין שיסיימו את עניינם. בברכה, הרב עודד מילר