• שירה ומוזיקה

מוסיקה חילונית בחדר כושר (מבת 22)

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

י"ז אדר א' תשע"ט
שאלה
האם מותר להאזין למוסיקה חילונית בזמן התעמלות? האם יש הלכה על זה או שזה קשור לתחושות אישיות? אני הולכת כבר שנתיים לחדר כושר בו מתנגנת מוסיקה עם מילים ומוסיקה אינסטרומנטלית, אני לא מוצאת שזה השפיע עלי אבל אומרים שהמוסיקה משפיעה על הנשמה .. אני לא מוזיקלית, כך שאני לא קולטת את המנגינות והמילים נאמרות די מהר, אני לא יכולה לחזור על שיר שלם. האם מותר ללכת לחדר כושר המשמיע מוסיקה חילונית - מוסיקה עם מילים, כאשר אני לא בשליטה על המוסיקה שהם משמיעים?
תשובה
הנושאים לדיון במוסיקה חילונית הם, שמיעת קול אשה, מוסיקה אינסטרומנטלית ללא מילים, ושירי עגבים דהיינו מוסיקה בעלת תוכן פסול. את השואלת הנך אשה ולכן קול באשה ערוה לא שייך לגבייך, הדין הוא שמותר לאשה אף לומר דברים שבקדושה בעת שמיעת קול שירת אשה אחרת (מ"ב סימן עה סעיף א ס"ק ח, והליכות בת ישראל פרק ה סעיף יא והערה כו). לגבי מוסיקה אינסטרומנטלית ללא מילים וודאי שאין כל בעיה להאזין, אולם במוסיקה שיש בה מילים אם תוכנן אינו פסול אין בעיה הלכתית, אולם ברבים מהמקרים התוכן פסול וזה נחשב לשירי עגבים, במקרה כזה, וודאי שאם יש ביכולתך להשפיע שינגנו שם שירים בעלי תוכן חיובי, או לחילופין ללכת לחדר כושר שאינו משמיע שירי עגבים זה עדיף. אך אם זה לא אפשרי ואת אינך מקשיבה ומתייחסת כלל לשירים המושמעים, מותר לך ללכת לחדר כושר המשמיע שירים אלו, ותסיחי את דעתך לדברים חיוביים. (בענין שמיעת שירי עגבים עיין מ"ב סימן תקס בשעה"צ ס"ק כה, ושערי תשובה לרבינו יונה שער שלישי אות רכט, ונראה שזה שייך גם לגבי אשה).