תשלום בגין עליה לתורה

הרב יהודה אודסר

כ"ז תשרי תש"פ
שאלה
האם גבאי בית הכנסת יכול לדרוש תשלום לעליה לתורה של הבנים ועוד לנקוב בסכום?
תשובה
בשאלה כזאת כתובת הראשונה היא רב בית הכנסת ואם אין אז רב השכונה וכדו' כרקע לתשובה (ולא כתשובה! ) צריך לדעת שזכות קבלת מצוות וכיבודים בבית כנסת מוגדרת בהלכה כשוות כסף וגבאי בית הכנסת יכולים לדרוש תשלום עבורה וזאת במידה ויש תקנון בית כנסת אות מנהג ידוע המחייב את העולה בתשלום או התחייבות מפורשת של העולה, הדבר יכול לגרום לחיוב. (ש"ך יורה דעה רנ"ו סק' יב) לכן על מנת לדעת מה מנהג בית הכנסת/תקנון מומלץ לפנות לסמכות התורנית בבית הכנסת שהוא רב בית הנכסת/מרא דאתרא ולשאול אותו על מידת החיוב אם קיימת.