• שאלות כלליות

פיתוח מוצר שגורם חילול שבת

הרב אליקים לבנון

כ"ו טבת תש"פ
שאלה
אם יש מוצר שהשימוש בו כרוך בחילול שבת (לדוגמה מונה מים חכם מסוג כזה שאסור בשימוש בשבת ומי שיקנה בוודאי ישתמש בו גם בשבת) 1. האם יש פגם בייצורו ומכירתו בעולם מתוך הנחה שהרוב המוחלט של הקונים יהיו גויים? 2. האם כשחברה כזאת נמצאת בבעלות יהודי הוא צריך לדאוג שלא ימכרו את זה ליהודים? 3. בהנחה שהבעלים כן צריך לקבוע שהחברה לא תמכור ליהודים האם יש פגם בעבודה במקום כזה שלא כרוכה ישירות במכירה ליהודים (כגון בפיתוח או בייצור) הערה: זאת לא שאלה על מקרה ספציפי אלא על העיקרון.
תשובה
שלום. חכמים אסרו למכור לנכרי בגד כלאיים, שאין הכלאיים ניכרים בו, שמא ימכרנו ליהודי. אבל אם הכלאיים ניכרים בו, מותר למכור לנכרי, כי ישראל לא יקנה מהנכרי. א"כ, אם היצרן יציין על המוצר, שהוא אסור בשימוש בשבת, ויקפיד למכור רק לגויים, מותר. בכל מקרה מותר לעבוד בייצור המוצר, כמו שמותר לתפור בגד כלאיים.