ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט
שאל את הרב שבת ומועדים חמץ וכשרות מוצרים לפסח

חמאה ללא הכשר בפסח

שאלה
שלום, האם ניתן לאכול בפסח חמאה ללא כשרות לפסח? הרי לכאורה גם אם קיים חשש כלשהו (ולא סביר כל כך) שיש שם מעט חמץ, הרי הוא בטל לפני פסח (לח בלח לא חוזר וניעור גם לרמ"א). האם יש יותר מקום להתיר כאשר לא מוצאים חמאה כשרה לפסח (בייחוד במצב הנוכחי)? תודה רבה וחג שמח
תשובה
שלום וברכה! העניין של "חוזר וניעור" הוא כאשר החמץ אוסר רק מצד "משהו". דהיינו שיש במאכל פי שישים כנגד החמץ, והחמץ אמור להתבטל על פי הכללים הרגילים שחלים בשאר האיסורים וכן בחמץ בימות השנה, בעוד שבימי הפסח ישנה החומרה המיוחדת שהחמץ אינו מתבטל כלל. כאן עולה הדיון, האם חמץ שהתערב לפני הפסח והתבטל בשישים, חוזר וניעור כשמגיע הפסח ואוסר במשהו. אבל כאשר החמץ אוסר לא רק מצד "משהו" אלא על פי הכללים הרגילים של שאר האיסורים, אז הוא אוסר בוודאי את המאכל, גם אם הוא התערב לפני הפסח, ואין זה שייך לדיון של "חוזר וניעור". ממילא, לגבי חמאה: אם החשש הוא רק לחמץ כלשהו שנפל בטעות והתערב בחמאה, אז אכן יש מקום לדבריך. אבל כפי הנראה ישנם סוגים של חמאה שמוסיפים בהם רכיבים שונים כדי להשביח את החמאה, כגון חומרי טעם או מייצבים וכדומה. אם תוספות מסוג זה מכילות רכיבי חמץ, הרי הן אוסרות לא מצד "משהו" אלא מצד נותן טעם או "מעמיד", גדרים שקיימים בכל האיסורים. חמץ כזה אינו בטל בכל ימות השנה, וממילא אין זה שייך לדין "חוזר וניעור". גם אם בחמאה עצמה אין רכיבי חמץ, אם מערכת הייצור שבה מיוצרת החמאה משמשת גם לייצור מוצרים אחרים שמכילים רכיבי חמץ, הרי אין בחמאה שישים כנגד הכלים שבהם היא מיוצרת, והחמאה נאסרת מן הדין הרגיל של איסור בשישים ולא מדין "משהו". דהיינו שאין די בכך שהחמאה יוצרה לפני הפסח, ויש לוודא את דרך הייצור, שאין מעורבים בה רכיבים שמופקים מחמץ ואין היא מיוצרת במערכות ששימשו למוצרים שמכילים חמץ. לשם כך נצרך ההכשר לפסח. באופן כללי, התעשייה היום היא מורכבת ומוצרים רבים מכילים רכיבים שונים שנועדו להשביח אותם. משום כך, הכלל הוא (מלבד מוצרים בודדים) שמוצרים מעובדים צריכים הכשר מיוחד לפסח, וללא הכשר כזה לא ניתן לדעת שאין הם מכילים רכיבי חמץ.
עוד בנושא חמץ וכשרות מוצרים לפסח

לא ניתן להעביר הודעה לרבנים באמצעות מערכת התגובות. לחץ כאן להעברת שאלתך לרב.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il