• רפואה

האם מקיימים מצות ביקור חולים בטלפון

הרב נועם דביר מייזלס

ג אייר תש"פ
שאלה
שלום הרב. האם כשלא ניתן לקיים ביקור חולים מחשש להדבקות ממחלה כזו או אחרת מקיימים מצות ביקור חולים גם טלפון, והאם יש עדיפות לראות את החולה דרך מצלמה?
תשובה
שלום רב. שלמות המצוה היא בביקור בפועל. אולם אין אפשרות כגון במחלה מדבקת, ודאי שמקיימים בכך מצות ביקור חולים. ואם ניתן לראות בוידאו את החולה - ודאי שיש בכך עדיפות. מקורות: מדברי הטור (יו"ד) משמע שצריך לראות את החולה שמתוך ראיית מצבו, יבקש עליו רחמים ויתפלל עליו. וכן מבואר בפרישה (שם ג') שצריך ללכת בפועל, וכלשון המילה "ביקור" חולים. ובשו"ת מנחת יצחק (ב' פ"ד) האריך בנידון השאלה, וכתב שההליכה היא עיקר המצוה, אך ודאי שמקיים גם ע"י טלפון, אף שאינו בשלמות. וכתב שם, שפעם ראשונה ילך לקיים בפועל, ובשאר פעמים ניתן לקיים לכתחילה מצוה זו ע"י שיחת טלפון או ע"י שליח. ופשוט שאם יש מגיפה או מחלה מדבקת שאסור ללכת משום חשש לסכנת נפשות, והריהו חסיד שוטה (ראה בעניין זה בשו"ת צי"א ט' "ז בקונטרס רפואה בשבת ה' ד'). כמו כן אם קשה לחולה בביקור, כגון שהוא מתבייש במצבו, ודאי שעדיף לשוחח עמו בטלפון (עיין שו"ע יו"ד של"ה ח'). עוד כתב במנחת יצחק שם (בסוף התשובה) שאם רואה בדיבורו בטלפון את החולה דרך מסך, בכך ודאי שמקיים ביקור חולים ממש, כיון שרואה את החולה, עיין שם. ונראה שאם יש אפשרות ללכת, ודאי שזה עדיף. ולגבי שליחות, כן כתב במנחת יצחק שם, וראה בחידושי הגרע"א (נדרים ל"ט:) שנהג הגאון לשכור שני אנשים שיבקרו את החולה כשלא יכל ללכת בעצמו. בברכת בריאות איתנה לכל חולי ישראל,