במה מדליקין ובמה אין מדליקין

רבנים שונים

ח סיון תש"פ
שאלה
האם כתוב "ואומר על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון"(פ"א ה ז) למה בשבת פרק ב כתוב "במה מדליקין ובמה אין מדליקין? אין מדליקין..." למה התחיל המשנה בשאלה אחרונה?
תשובה
שלום וברכה הגמרא במסכת נדרים (דף ב עמוד ב) שואלת את השאלה שלך בדיוק, מדוע התנא פתח "במה מדליקין ובמה אין מדליקין", והתחיל לפרט במה אין מדליקין. תשובה הגמרא היא שדרך התנא לפרט את הדבר האחרון שהוא עסק בו, אך אם התנא הזכיר מספר מרובה של פרטים - הוא חוזר לפרש את הפרטים לפי הסדר ומתחיל מהראשון. הפרשנים על המשנה באבות שהזכרת מבארים שאין כוונת המשנה תמיד להתחיל מהחלק הראשון, אלא שאם חלק אחד מסביר את החלק השני - החכם מתחיל מהחלק הראשון כדי שהדברים יתבארו בצורה טובה (רבנו יונה). בברכת התורה yeshiva.org.il