ייאוש אחרי טסטים

הרב חיים שרייבר

ד מרחשון תשפ"א
שאלה
היי הרב, אולי שאלה קצת מצחיקה אבל אני ממש ממש מיואשת. אני ניגשת בקרוב לטסט רביעי אחרי שנכשלתי 3 טסטים. בטסט האחרון באתי עם ביטחון בעצמי וגם ביטחון בה׳ אחרי שהתפללתי , נתתי צדקה.. אני מממנת בעצמי את השיעורי נהיגה וזה כלכך מייאש אותי לא לעבור שוב ושוב.. אשמח לעצה שתעזור לי להמשיך ולהתקדם בלי להתייאש. תודה רבה!
תשובה
שלום למרות שעבר שמן רב מאז שנשלחה השאלה, ואני תקוה שב"ה כבר עברת את מבחן הנהיגה, בכל זאת כתבתי תשובה בנוגע להתגברות על הייאוש, כיון שלכל אחד יש רגעים בחיים כפי שהיו לך בתקופת הטסטים, רגעים של ייאוש עצבות חוסר חשק להתקדם ולעשות וכדו'. אני מתנצל בשם אתר ישיבה על העיכוב הרב במתן התשובה (אינני יודע מה הסיבה לכך). תחילה אפתח בהבדלה שיש לעשות בין שני עניינים שנראים זהים לב שבור ועצבות, על פי תורתו של רבי שמחה בונים מפשיסחה. העצבות קשורה לייאוש המדכא, ויש לסלקה מן הלב. ואולם הלב השבור – הכאב, תודעת השבר והרצון לתיקון – אינם סותרים את השמחה. המצב הנפשי הראוי לאדם הוא שלמות ושבר השוכנים בו זה לצד זה, באיזון ובהשלמה באופן כללי כנגד מצב רוח פסימי שמעורר מחשבה של יאוש ושל עמידה במקום ללא התקדמות ואף גרוע מזה יש את מצב הרוח האופטימי שרואה את הטוב והתקוה. איך מוצאים אופטימיות? אופטימיות היא מחלה. וכמו בכל מחלה גם בה ניתן להידבק... תהליך ההידבקות הוא, כמו בכל מחלה, כשפוגשים מישהו חולה, מתקרבים אליו וכך המחלה מתפשטת. מחלת האופטימיות נמצאת בהרבה ספרים, הרבה ישיבות, הרבה אנשים. תמצא לך את 'מקור המחלה' שלך ותראה שכבר לא תצליח להירפא... זו הדרך להילחם במחלה הנוראה, מחלת הפסימיות והיאוש. הוסיף מספר עצות מעשיות שניתן לעשות להעלאת מצב הרוח ולהיכנס לכיוון של עשייה והתקדמות, של שמחה וחיבור לחיים: באופן כללי כותב הרמב"ם "וכן מי שהתעורר עליו מרה שחורה יסירה, בשמיעת הניגונים ובמיני זמר ובטיול הגנות ובבנינים הנאים וחברת הצורות היפות וכיוצא בזה ממה שירחיב הנפש" (שמונה פרקים לרמב"ם פ"ה), ולכן: 1. בסיום היום, לפני השינה, מומלץ לקרוא ספר משמח או לדבר עם אדם שגורם לכם שמחה ונחת. 2. הזכירו לעצמכם מדי פעם חוויות עבר שנראו הרות גורל ובמבט לאחור נראות חסרות משמעות. (למשל, מסיבות שלא הוזמנתם אליהן בכיתה ז או מבחן בו נכשלתם בתיכון) סביר להניח כי גם מרבית דאגותיכם כיום תיראנה כך בעתיד. 3. יש לבצע פעילות גופנית סדירה. (אימוני גמישות, פעילות אירובית וכו') 4. חשוב מאד להשקיע בקשר עם חברים טובים שנעים ומרגיע להיות בחברתם, השקיעו בזוגיות ובמשפחה. 5. הקפדה על שינה מספקת, ואכילה מסודרת מסדרים לאדם גם את הראש ומביאים אותו לראיה נכונה וישרה של המציאות. כמובן לא ציינתי בתחילת דברי את הדברים הפשוטים שכולנו יודעים שמרפאים את הייאוש: חיזוק הבטחון ב-ה' יתברך והידיעה שהוא משגיח ומסובב את המציאות. ותפילה כנה הבאה מתוך הלב באופן חופשי, זורם ופתוח. בהצלחה ויום טוב